Wuzetka Sylwii

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Przerobiłam ten przepis po mojemu

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -8 jajek
    -15dag mąki krupczatki
    -10dag kakao
    -pół cukru waniliowego
    -półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    Bita śmietana:
    -pół litra śmietany 30%
    -pół szklanki cukru pudru
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1 cukier waniliowy
    Polewa:
    -15 dag masła
    -niepełna szklanka mleka
    -25dag cukru pudru
    -10 dag kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno , dodać cukier, później żółtka. Łyżką drewnianą mieszać ciasto dodając mąkę , proszek, cukier a na końcu kakao. Upiec w temp 180 stopni C przez około 50 minut.
  • 2. Składniki na polewę zagotować przez 10 minut a następnie ostudzić.
  • 3. Bita śmietana:
    śmietanę ubić, dodać cukier puder a na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżeczkach gorącej wody (ostudzoną ) i cukier waniliowy.
  • 4. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć bitą śmietanę , przykryć drugą połową ciasta i polać polewą .Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto przed wyłożeniem bitej śmietany można posmarować powidłem śliwkowym, wtedy będzie miało oryginalny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować