Wuzetka sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier, później żółtka. Łyżką drewnianą mieszać ciasto dodając mąkę , proszek, cukier a na końcu kakao. Upiec w temp 180 stopni C przez około 50 minut.
2.Składniki na polewę zagotować przez 10 minut a następnie ostudzić.
3.Bita śmietana:
śmietanę ubić, dodać cukier puder a na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżeczkach gorącej wody (ostudzoną ) i cukier waniliowy.
4.Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć bitą śmietanę , przykryć drugą połową ciasta i polać polewą .Wstawić do lodówki.
Porady
Ciasto przed wyłożeniem bitej śmietany można posmarować powidłem śliwkowym, wtedy będzie miało oryginalny smak.
Komentarze