Ciasteczka Puszyste

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dostałam ten przepis od mojej sąsiadki , która znalazła go w jakimś starym zeszycie swojej babci.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kilogram mąki, 2 margaryny, 5 dekagramów drożdży, 1 szklanka mleka, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli , trochę cukru (do rozczynu), słoik powidła śliwkowego

Ciasteczka puszyste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , cukru, mleka i 8 łyżek mąki zrobić rozczyn, odstawić go do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 2. Resztę składników wysypać na stolnicę i wylać również rozczyn. Wszystko razem zagnieść do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło .
  • 3. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Następnie wyciągnąć ciasto rozwałkować je a potem wycinać kwadraty i nakładać na nie powidło śliwkowe, skleić brzegi . Ciastka posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C do momentu aż ciastka się ze złocą.

Porady

Zamiast powidła śliwkowego można użyć innej marmolady lub też zrobić ciastka z nadzieniem serowym.

Komentarze

Podobne przepisy