Ciasto cytrynowe

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Proste, tanie i bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje - idealne do delektowania się przy kawie lub herbacie.

puszkowa
  • 20min

Składniki

2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
4 jajka
cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cytrynowe

  • 1. Zetrzeć skórkę z cytryny oraz wycisnąć z niej sok. Połączyć ze sobą sok i skórkę.
  • 2. Margarynę, cukier oraz dodawane pojedynczo jajka ucierać ze sobą.
  • 3. Dodać szklankę mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • 4. Dodać drugą szklankę mąki i cytrynę. Wymieszać ze sobą dokładnie.
  • 5. Ciasto przełożyć na niedużą blachę, np. 30x10 cm (lub na formę do tarty, ale wtedy ciasto będzie niższe) Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieCiastociasto cytrynowesmaczneprostełatwetaniecytrynowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-0cxf7x1

Dodane przez: alexia

Ciasto cytrynowe

Bardzo smaczne, eleganckie ciasto,...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto cytrynowe

Orzeźwiające a zarazem pyszne ciasto....

image-28e6cc3

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cytrynowe

Uwielbiam piec dla mojej rodzinki....

ciasto cytrynowe

Dodane przez: anka1988

Ciasto cytrynowe

Szybkie i niezawodne ciasto dla...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto cytrynowe

Orzeźwiające, lekko kwaśnawe ciasto,...

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia

Dodane przez: Dalia84

Ciasto cytrynowe

Przepyszne. Delikatne w smaku i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE