Wołowina z sosem koperkowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Wszystkie potrawy, które przygotowuję, córka i mąż zjadają z apetytem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (szponder)
    2 pęczki włoszczyzny
    cebula
    2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela ang.
    kilka goździków
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju

    Sos:
    łyżka masła
    łyżka mąki
    1 szkl. śmietany 18-proc.
    2 żółtka
    3 łyżki posiekanego koperku
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wołowina z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz.
  • 2. Warzywa zalewamy litrem wrzątku. Mięso myjemy i wkładamy do warzyw. Gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Wyjmujemy i kroimy w małe kawałki.
  • Wołowina z sosem koperkowym 3. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i zasmażamy. Wlewamy 2/3 szklanki wywaru z mięsa i doprowadzamy
    do wrzenia. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu. Wsypujemy koperek i podgrzewamy (nie gotujemy). Doprawiamy. Podajemy do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Włoszczyzna Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować