Wołowina z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze z 5 min.
2.Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ).
3.Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę, niech się smaki zmieszają. W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno posiekaną pietruszką lub dodać ją bezpośrednio do mięsa i smacznego
Komentarze