Wiśniowa chatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest wspaniałe. Zachwyca swoim smakiem i wyglądem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej+ 0,5 szkl. do podsypania
    1 szkl. śmietany 18%
    1,5 szkl. cukru+ 1 op. cukru wanilinowego
    0,5 łyżeczki sody
    20 dag margaryny

    Śmietana wiśniowa:
    0, 75 ml śmietanki kremówki
    1 galaretka wiśniowa
    4 łyżki cukru pudru

    Oraz:
    1 kg wiśni z kompotu wydrylowanych( mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godz. Podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 15. Na środku każdego placka ułożyć 2 rządki wiśni. Placki zwinąć w roladki. Ułożyć jedna obok drugiej na wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blasze od piekarnika. Piec ok. 35 min. w 180°C. Wystudzić. Roladki przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by było ich 12).
  • 2. Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. Wystudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Śmietanę podzielić na pół.
  • 3. 3 paski ciasta ułożyć obok siebie. Posmarować warstwą śmietanki wiśniowej. Na środku ułożyć kolejne 2 paski ciasta, posmarować śmietanką. Ponownie ułożyć jeden pasek ciasta. Posmarować wierzch i boki, nadając ciastu kształt chatki. Schłodzić.
    Z pozostałymi 6 paskami ciasta i śmietanką postąpić tak samo. Z podanych składników wyjdą 2 chatki o dł. 35 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować