Wiśniowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godz. Podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 15. Na środku każdego placka ułożyć 2 rządki wiśni. Placki zwinąć w roladki. Ułożyć jedna obok drugiej na wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blasze od piekarnika. Piec ok. 35 min. w 180°C. Wystudzić. Roladki przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by było ich 12).
2.Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Śmietanę podzielić na pół.
3.3 paski ciasta ułożyć obok siebie. Posmarować warstwą śmietanki wiśniowej. Na środku ułożyć kolejne 2 paski ciasta, posmarować śmietanką. Ponownie ułożyć jeden pasek ciasta. Posmarować wierzch i boki, nadając ciastu kształt chatki. Schłodzić.
Z pozostałymi 6 paskami ciasta i śmietanką postąpić tak samo. Z podanych składników wyjdą 2 chatki o dł. 35 cm.
Komentarze