Ciasto jabłuszkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać. Wsypać cukier, ubić na sztywno. Dodać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowana olejem blachę ( 24 cm x 35 cm). Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystudzić.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, wsypać cukier. Dusić do miękkości, ciągle mieszając. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Do gorących jabłek wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
3.Bita śmietana: Galaretkę agrestową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, powoli wlewając tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę galaretkę agrestową. Delikatnie wymieszać.
4.Na biszkopcie rozsmarować wystudzoną masę jabłkową. Na jabłka wyłożyć bitą śmietanę, a na niej ułożyć warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
5.Polewa czekoladowa: Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dodać kakao. Chwilę gotować, dodać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do zgęstnienia w chłodne miejsce. Gotową polewą polać ciasto. Ponownie schłodzić.
Komentarze