Ciasto Jabłuszkowe cudo

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto zachwyca smakiem i wyglądem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    2 op. galaretki cytrynowej
    4 łyżki cukru

    Bita śmietana z kawałkami galaretki:
    330 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    1 op. galaretki cytrynowej
    1 op. galaretki agrestowej

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18%

    Oraz:
    herbatniki maślane


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłuszkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać. Wsypać cukier, ubić na sztywno. Dodać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowana olejem blachę ( 24 cm x 35 cm). Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, wsypać cukier. Dusić do miękkości, ciągle mieszając. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Do gorących jabłek wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 3. Bita śmietana: Galaretkę agrestową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, powoli wlewając tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę galaretkę agrestową. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Na biszkopcie rozsmarować wystudzoną masę jabłkową. Na jabłka wyłożyć bitą śmietanę, a na niej ułożyć warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Polewa czekoladowa: Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dodać kakao. Chwilę gotować, dodać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do zgęstnienia w chłodne miejsce. Gotową polewą polać ciasto. Ponownie schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować