Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem

5 (160 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kolorowe zdrowe pyszne kotleciki mielone pieczone w piekarniku,serdecznie zapraszam:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 rzodkiewek
    8 cm pora
    1/2 marchewki
    2 duże gałązki natki pietruszki
    300 g mielonego z łopatki
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do mielonego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    5 łyżek bułki tartej
    2 łyżki wody
    4 łyżki tartej mozzarelli
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Rzodkiewkę umyć, osuszyć i oczyścić z końcówek. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Pora umyć i osuszyć i pokroić w małą kostkę i dodać do rzodkiewki. Obraną i umytą marchewkę pokroić w małą kosteczkę. Natkę drobniutko posiekać. Dodać mięso mielone i wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko oraz wszystkie przyprawy oraz wodę. Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.
  • kotlety gotowe do pieczenia 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej uformowane w dłoniach kotleciki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, na kotletach wyłożyć ser i wstawić do piekarnika jeszcze na minutę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować