Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham

4.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pieczywo graham nie jest w nich wyczuwalne, ale za to zdrowsze od pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości bardziej lżejszego charakteru i pozytywnie wpłynął na smak.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk w zależności od wielkości)
    400g mięsa mielonego
    1 sucha bułka grahamka namoczona w mleku/wodzie
    1 biała część małego pora
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 12-18%
    1 łyżka majeranku (płaska)
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć trochę więcej świeżej; opcjonalnie)
    1 łyżeczka suszonego koperku (można użyć trochę więcej świeżego; opcjonalnie)
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    sól, pieprz
    Ponadto:
    bułka tarta z grahamki do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora drobno pokroić, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Natomiast bułkę należy niezbyt mocno odcisnąć z nadmiaru mleka/wody.
    Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić oraz całość doprawić do smaku.
    Z masy mięsnej uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
    Kotlety smażyć na rozgrzanym (!) oleju z obu stron - na rumiano.
    (Najlepiej nie układać ich ściśle, ponieważ wytwarzająca się para sprawi, że kotlety nie będą miały chrupiącego wierzchu.
    Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą - a niespaloną "skórkę" oraz nie były surowe w środku.
    Po zmniejszeniu ognia smażenie trwa około 3-4 minuty.
    Drugą stronę można dosmażać pod przykryciem.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować