Świetna na różne uroczystości lub po prostu na kolację czy w pudełeczko do pracy.
45 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 mały brokuł/różyczki
pół puszki kukurydzy
pół małego ogórka zielonego "węża"
mały pęczek rzodkiewek
3 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki posiekanego koperku
sos czosnkowy kilka łyżek
Wiosenna sałatka brokułowa z jajkami i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł blanszujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.( ważne aby nie był rozgotowany). Studzimy.
Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie paseczki, jajka na ćwiartki lub ósemki.
Sos czosnkowy mieszamy z koperkiem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2.W misce układamy kolejno na dnie brokuł polewamy odrobiną sosu, następnie układamy warstwowo resztę warzyw. Na wierzchu rozkładamy jajka i trochę pokrojonej rzodkiewki, polewamy sosem.
Komentarze