Wiosenna baba z rodzynkami

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prawdziwa ucierana baba wielkanocna,której nie może zabraknąć w te kolorowe święta ,uda się każdemu nawet początkującej gospodyni...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    15 dag rodzynek
    45 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki rumu
    5 jaj wiejskich
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    żółty barwnik spożywczy

    Dekoracja:
    50 g kandyzowanych owoców
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Wiosenna baba z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w rumie aż wchłonie cały alkohol. Masło ogrzać do temp pokojowej,utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,wbijać po jednym jajku następne dodawać wtedy gdy pierwsze dobrze połączy się z masą,cienkim strumieniem wlewać mleko,na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,pod koniec dodać rodzynki w rumie i wymieszać do całkowitego połączenia składników.
  • 2. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babę ,wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 175*c.Po upieczeniu wystudzić babę i wyjąć z formy.
  • 3. Lukier: białko ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i ucierać do gładkiej lśniącej masy,dodać barwnik żółty i wymieszać.Polukrować wierzch wystudzonej baby i udekorować kandyzowanymi owocami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować