wilgotne ciasto na maślance z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

super wilgotne i ładnie wyrośnięte ciasto na maślance, które nie opada, a owoce utrzymują się na górze

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blaszkę 23x28cm:

    3 jajka w temp. pokojowej
    400g mąki pszennej typ 450
    125ml oleju
    200g cukru
    250ml maślanki naturalnej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Około 250g borówek lub jakichkolwiek innych owoców sezonowych: ja robiłam z różnymi, również mrożone: wszystkie wychodziły przepyszne. Mrożonych owoców nie rozmrażamy.

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto jogurtowe

Wilgotne ciasto na maślance z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić do potrojenia objętości.
  • 2. Dodać mokre składniki, wymieszać krótko.
  • 3. Dodać suche składniki i wymieszać ręcznie na gęste ciasto.
  • 4. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i posypać gęsto owoce.
  • 5. Piec w 190 stopniach 50-60 min. do tzw. suchego patyka.
  • 6. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jajka kurze Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować