kutia mojej Babci

4.51 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Tradycyjna potrawa wigilijna na Dolnym Śląsku, ze źródłami na Ukrainie i Białorusi. Ponoć ulubiona potrawa bóstwa Ziuzi (białoruskiego bożka zimy). Kto nie próbował to nie wie, że jest to smak jedyny w swoim rodzaju, a raczej cała mnogość aromatów unosząca się w klimacie maku z miodem. Baaardzo syta

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 0,5 szklanki pszenicy (miałam taką specjalną na kutię, a specjalna dlatego, bo gotuje się tylko 30 minut)
    250 ml miodu płynnego
    250 gramów maku
    cukier (opcjonalnie) 2 łyżki
    bakalie:
    dałam 5 pokrojonych drobniutko fig suszonych
    garść orzechów włoskich
    8 suszonych moreli
    garść rodzynek sułtanek
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    0,5 garści migdałów
    6 orzechów laskowych
    4 suszone śliwki
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kutia mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnego dnia przepłukać ją dobrze, ponownie zalać wodą, zagotować przez 3 minutki, wodę zlać, pszenicę przepłukać, znów zalać świeżą wodą, gotować do miękkości. Zastanawiacie się pewnie po co to całe płukanie, moja babcia mówiła zawsze, że pozbywamy się w ten sposób pszenicznej goryczki, więc i ja tak robię :)). Ugotowaną pszenicę przecedzić, zlać zimną wodą, bardzo dokładnie odsączyć na sitku.

    Mak przepłukać dużą ilością zimnej wody, sparzyć dużą (3 litry) ilością wrzątku, odcedzić bardzo dokładnie (wyciskałam przez gazę), dwu - trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    Rodzynki przelać wrzątkiem, odsączyć, migdały (wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), i orzechy posiekać (ja zrobiłam to niezbyt drobno), morele, śliwki, figi pokroić w cienkie paseczki, a potem posiekać.
    Zmielony mak wymieszać z miodem, cukrem(opcjonalnie), pokrojonymi drobniutko bakaliami.

Porady

Uwaga: Pszenicę dodajemy tuż przed jedzeniem, jeśli będzie długo leżała razem z makiem i bakaliami stwardnieje nam i będzie chrzęścić w zębach. Kutię schładzamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować