Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Nie umiem powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słodką kapustą.Wigilijne pierogi wszystkie są po prostu najlepsze , smakują wyjątkowo.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • główka białej kapusty
    2 duże cebule
    suszone podgrzybki ( słoiczek 250 ml )
    olej do smażenia
    łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
    sól

    1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    szklanka mleka
    1/2 szkl gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przekroić na 4 części i ugotować w osolonej wodzie.
    Odcedzić , przestudzić i pokroić drobniutko.
    Namoczyć grzyby , ugotować i również drobno pokroić.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę.
    Dodać kapustę i dusić. Dodać grzyby razem z wywarem i w dalszym ciągu dusić. Dodać pieprz i sól do smaku.
    Odparować i wystudzić.
  • 3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać krążki , nakładać farsz i zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.
    Jak pierogi wypłyną , wyławiać i układać na płaskim półmisku.
    Podawać przesmażone na oleju.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować