Wigilijne kulebiaczki do barszczu

4.5 (164 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne kulebiaczki z kapustą i grzybami, świetne do barszczu. To bardziej nowoczesna propozycja sposobu podania kulebiaka. Aromat leśnych grzybów rozchodzi się po domu...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DRO żDżOWE::
    - mąka pszenna (poznańska): 250 gramów
    - drożdże (instant lub 20 g świeżych): 6 gramów
    - śmietana (18 %): 2 łyżki
    - masło (miękkie): 1 łyżka
    - woda (ciepła,około 38-40 stopni C): 50 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    FARSZ::
    - kapusta kiszona z marchewką: 500 gramów
    - pieczarki: 400 gramów
    - grzyby leśne (suszone/namoczone w bulionie grzybowym): 0.5 szklanki
    - olej: 3 łyżki
    - cebula (posiekana): 100 gramów
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - jałowiec: 0.5 szczypty
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - bulion grzybowy (domowy lub z kostki): 1 szklanka
    - czosnek niedźwiedzi (suszony (opcjonalnie)): 1 łyżka
    - przyprawa do bigosu: 1 łyżka
    - pieprz czarny (mielony): 0.5 łyżeczki
    PONADTO::
    - białko (do posmarowania): 1 sztuka
    - czosnek niedźwiedzi (suszony): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Wigilijne kulebiaczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować (można to zrobić ręcznie lub używając wieloczynnościowego robota kuchennego).
  • 2. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 minut pod przykryciem.
  • wigilijne kulebiaczki z farszem 3. Do dużego garnka przełożyć cebulę i pieczarki oraz kapustę. Wlać bulion wraz z grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić pod przykryciem 50 minut. Co 10 minut przemieszać zawartość garnka. Kapustę z grzybami wymieszać z suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki.
  • 4. Mąkę, miękkie masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody lub dosypać mąkę.
  • 5. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą porcję rozwałkować na oprószonym mąką blacie (w kształcie prostokąta). Na środek nałożyć porcję farszu, zwinąć w roladkę, pokroić na 3 cm ślimaczki.
  • kulebiaczki jeden obok drugiego 6. Ślimaczki z ciasta i farszu układać w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry), posmarować białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
  • kulebiaczki z barszczem 7. Kulebiaczki posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub świeżą natką pietruszki Podawać z gorącym czystym czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować