Pyszne kulebiaczki z kapustą i grzybami, świetne do barszczu. To bardziej nowoczesna propozycja sposobu podania kulebiaka. Aromat leśnych grzybów rozchodzi się po domu...
Wigilijne kulebiaczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować (można to zrobić ręcznie lub używając wieloczynnościowego robota kuchennego).
2.Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 minut pod przykryciem.
3.Do dużego garnka przełożyć cebulę i pieczarki oraz kapustę. Wlać bulion wraz z grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić pod przykryciem 50 minut. Co 10 minut przemieszać zawartość garnka. Kapustę z grzybami wymieszać z suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki.
4.Mąkę, miękkie masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody lub dosypać mąkę.
5.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą porcję rozwałkować na oprószonym mąką blacie (w kształcie prostokąta). Na środek nałożyć porcję farszu, zwinąć w roladkę, pokroić na 3 cm ślimaczki.
6.Ślimaczki z ciasta i farszu układać w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry), posmarować białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
7.Kulebiaczki posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub świeżą natką pietruszki Podawać z gorącym czystym czerwonym barszczem.
Komentarze