Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzej,dodaj pokruszone drożdże i cukier,dokładnie wymieszaj.Wlej olej,wsyp cukier wanilinowy,dodaj zółtka i mąkę,Wyrób ciasto,nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,wykładaj porcjami na stolnicę.Rozwałkuj na okrągłe placki i każdy potnij na 8 trójkątów.Na końcu każdego trójkąta ułóż porcję marmolady i zawiń w rogalik.Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach,bo jeszcze urosną w czasie pieczenia.
3.Posmaruj rogaliki roztrzepanym białkiem jaj i włóż do nagrzanego do 180st.piekarnika.Piecz ok 25 minut.
4.Po upieczeniu ostudź i posmaruj lukrem:sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru.Posyp dekoracyjną posypką.
Porady
Zamiast marmolady można użyć kremu czekoladowego typu nutella.
Komentarze