Wiewiórka wigilijna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zdrowe wilgotne ciasto, które idealnie wgryza się w przysmaki świąt Bożego Narodzenia a swym aromatem dopełnia całości.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka średniej wielkości
    150 g cukru
    4 jabłka średniej wielkości
    150 g maku niebieskiego suchego
    100 g wiórek kokosowych
    100 g orzechów włoskich posiekanych
    50 g żurawiny
    5 łyżek kaszy mannej
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka oleju
    kilka kropel olejku migdałowego
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiewiórka wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiewiórka wigilijna 1. Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać po trochu cukier.
    Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
    Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypać suche składniki i całość dokładnie wymieszać, dodać olej i aromat migdałowy. Na koniec wlać do miski masę jajeczną i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wylać na blachę (średnica 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180C, czas pieczenia około 50 – 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować