Zdrowe wilgotne ciasto, które idealnie wgryza się w przysmaki świąt Bożego Narodzenia a swym aromatem dopełnia całości.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka średniej wielkości
150 g cukru
4 jabłka średniej wielkości
150 g maku niebieskiego suchego
100 g wiórek kokosowych
100 g orzechów włoskich posiekanych
50 g żurawiny
5 łyżek kaszy mannej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
kilka kropel olejku migdałowego
cukier puder do dekoracji
Wiewiórka wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać po trochu cukier.
Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypać suche składniki i całość dokładnie wymieszać, dodać olej i aromat migdałowy. Na koniec wlać do miski masę jajeczną i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wylać na blachę (średnica 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180C, czas pieczenia około 50 – 60 minut.
Komentarze