Wieprzowina z łopatki i golonki z galaretką do chleba

4 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

smaczna wieprzowinka z galaretką do chleba...

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatka wieprzowej
    1 golonka wieprzowa
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    około 10-12 ziaren czarnego pieprzu
    1, 2 łyżeczki kminku mielonego
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka sili
    1 /2 łyżeczki majeranku
    4 ząbki czosnku
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 cebula
    słoiki i zakrętki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Golonka

Wieprzowina z łopatki i golonki z galaretką do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w kostkę . Golonkę obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości. Mięso z golonki ( bez skóry ), kroimy w kostkę podobnej wielkości jak łopatkę.
    Kość i skórki z golonki oraz marchew, pietruszkę, ziele angielskie i cebulę zalewamy wodą i gotujemy wywar. Gotujemy ok. pół godziny. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

    Do pokrojonego mięsa dodajemy kminek, majeranek, paprykę sól , rozgnieciony czosnek i wyrabiamy dobrze masę.

    Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, i po 2-3 ziarenka pieprzu a następnie kolejno napełniamy do 3/4 wysokości mięsem. Dociskamy łyżką, żeby nie było pustych przestrzeni. Na koniec do pełności uzupełniamy wywarem ze skórek z golonki. Słoiki zakręcamy.

    W dużym garnku wyłożonym ściereczka na dnie ustawiamy słoiki i nalewamy zimną wodę do wysokości poniżej zakrętki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godziny . Wyłączamy palnik i zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.Przechowujemy w chlodnym miejscu, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować