Wieprzowina z łopatki i golonki z galaretką do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy w kostkę . Golonkę obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości. Mięso z golonki ( bez skóry ), kroimy w kostkę podobnej wielkości jak łopatkę.
Kość i skórki z golonki oraz marchew, pietruszkę, ziele angielskie i cebulę zalewamy wodą i gotujemy wywar. Gotujemy ok. pół godziny. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Do pokrojonego mięsa dodajemy kminek, majeranek, paprykę sól , rozgnieciony czosnek i wyrabiamy dobrze masę.
Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, i po 2-3 ziarenka pieprzu a następnie kolejno napełniamy do 3/4 wysokości mięsem. Dociskamy łyżką, żeby nie było pustych przestrzeni. Na koniec do pełności uzupełniamy wywarem ze skórek z golonki. Słoiki zakręcamy.
W dużym garnku wyłożonym ściereczka na dnie ustawiamy słoiki i nalewamy zimną wodę do wysokości poniżej zakrętki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godziny . Wyłączamy palnik i zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.Przechowujemy w chlodnym miejscu, smacznego
Komentarze