Bardzo smaczne, mięciutkie bitki, uduszone z cebulą i papryczkami. Tak przygotowane bitki możemy podawać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszami, kluskami czy makaronem. Ja dziś proponuję z chlebem.
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 grube plastry z łopatki wieprzowej
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
papryczki zielone małe 15 szt.
tłuszcz do smażenia
Bitki z łopatki z cebulą, papryką do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z obu stron posypujemy przyprawami, przyprawy wcieramy w mięso. Przyprawione plastry mięsa układamy w misce i wstawiamy na kilka godzin (2) do lodówki.
2.Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
3.W między czasie kroimy cebule w plastry.
4.Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski 1 cm. Pokrojone papryczki mieszamy z pokrojonymi cebulami, lekko solimy.
5.Gdy plastry mięsa są obsmażone z obu stron na rumiany kolor, wsypujemy na wierzch mięsa pomieszane papryczki z cebulą.
6.Przykrywamy pokrywką patelnię i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
7.Gotowe, uduszone bitki z cebulą i papryczkami.
8.Uduszone bitki z cebulą i papryczkami możemy podać z ziemniakami czy kaszą, ale ja proponuję podać z chlebem, najlepiej z domowego wypieku.
Komentarze