Wieprzowina szarpana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy w grube kawałki , nacieramy solą i pieprzem , przesmażamy na smalcu . Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy ok. 2 godzin . Po tym czasie rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku.
2.W czasie duszenia wieprzowiny, gotujemy 10 minut 2 ziemniaki pokrojone w plasterki w osolonym wrzątku . Po tym czasie podsmażamy na masełku z każdej strony i oprószamy pieprzem.
3.Łyżeczkę masła rozpuszczamy w garnuszku , dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę . Zalewamy mlekiem i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy serek i ser żółty pokrojony w kostkę . Mieszamy do rozpuszczenia się serów i doprawiamy solą i pieprzem i gałką .
4.Składamy danie : na talerzu układamy podsmażone ziemniaczki . Na nich kładziemy opłukany i osuszony szpinak . Polewamy częścią sosu serowego. Nakładamy uduszoną wieprzowinę i ponownie polewamy sosem serowym.
Porady
Posiadacze szybkowara skrócą czas przygotowania wieprzowiny do godziny.
Komentarze