Wieprzowina szarpana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysta wieprzowinka rozpływająca się w ustach.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1kg łopatki wieprzowej
    - 2 cebule
    - 1 łyżka smalcu
    - sól ,pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
    - 2 ziemniaki
    - 2 łyżki masła
    - 1 trójkątny serek śmietankowy
    - 2 plasterki sera żóltego
    - 1 łyżeczka mąki
    -1 szklanka mleka
    - garść szpinaku
    - szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina szarpana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina szarpana. 1. Łopatkę kroimy w grube kawałki , nacieramy solą i pieprzem , przesmażamy na smalcu . Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy ok. 2 godzin . Po tym czasie rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku.
  • 2. W czasie duszenia wieprzowiny, gotujemy 10 minut 2 ziemniaki pokrojone w plasterki w osolonym wrzątku . Po tym czasie podsmażamy na masełku z każdej strony i oprószamy pieprzem.
  • 3. Łyżeczkę masła rozpuszczamy w garnuszku , dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę . Zalewamy mlekiem i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy serek i ser żółty pokrojony w kostkę . Mieszamy do rozpuszczenia się serów i doprawiamy solą i pieprzem i gałką .
  • 4. Składamy danie : na talerzu układamy podsmażone ziemniaczki . Na nich kładziemy opłukany i osuszony szpinak . Polewamy częścią sosu serowego. Nakładamy uduszoną wieprzowinę i ponownie polewamy sosem serowym.

Porady

Posiadacze szybkowara skrócą czas przygotowania wieprzowiny do godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować