Wieprzowina po gospodarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie należy związać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować .Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką ,przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.
3.Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ),dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.
4.Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.
Komentarze