Wieprzowina po gospodarsku

5 (1 ocen)

  • 4 godz.

Wspaniała pieczeń na niedzielny obiad, pyszna, soczysta naprawdę godna polecenia :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1kg niedużych ziemniaków
    pęczek cebulki dymki lub kilka szalotek
    pęczek natki pietruszki
    po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i szałwii
    pokruszony liść laurowy
    łyżeczka soku z cytryny
    kieliszek rumu lub wódki
    1/2 szklanki bulionu
    smalec
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina po gospodarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie należy związać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować .Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką ,przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.
  • 3. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ),dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.
  • 4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować