Wieprzowe serca w warzywach

4.5 (174 ocen)

Gulasz z wieprzowych serc z kolorową mrożonką warzywną i koperkiem

Składniki:

  • 50 dag serc wieprzowych
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    2 szklanki wrzącej wody + na dolewki
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    30 dag mrożonej mieszanki warzywnej – kalafior, brokuł, marchew
    5 dag mrożonego groszku
    sól
    pieprz
    dużo suszonego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Ser

Wieprzowe serca w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone serca wymieszane z mąką 1. Serca opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżką mąki.
  • Obsmażone mięso 2. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i smażyłam kilka minut, często mieszając.
  • Obsmażone mięso zalane wrzątkiem 3. Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą.
  • Dodane mrożone warzywa 4. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek.
    Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam się na film, ale rozgotowane różyczki kalafiora dodatkowo fajnie zagęściły sosik :)

Porady

Serca wieprzowe można z powodzeniem zastąpić serduszkami z indyka lub kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Groszek Kalafior Podroby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować