Wieprzowe serca w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżką mąki.
2.W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i smażyłam kilka minut, często mieszając.
3.Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą.
4.Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek.
Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam się na film, ale rozgotowane różyczki kalafiora dodatkowo fajnie zagęściły sosik :)
Porady
Serca wieprzowe można z powodzeniem zastąpić serduszkami z indyka lub kurczaka.
Komentarze