Gulasz z sarnich serc

4.44 (189 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Proste ale bardzo smaczne danie

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 przemrożone serca z sarny
    2 cebule
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler korzeniowy
    500 ml słoik pomidorów
    1/2 szklanki kwaśnej wiejskiej śmietany
    2-3 ogórki kiszone
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Ser

Gulasz z sarnich serc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, pokrojone w kawałki warzywa posypujemy papryką ostrą i słodką, wrzucamy na głęboką patelnię i obsmażamy na maśle. Smażąc na ostrym ogniu dodajemy stopniowo pokrojone na paski serca. Zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody - dusimy pod przykryciem. Po około 45 minutach dodajemy pomidory, starte na tarce ogórki kiszone i śmietanę. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości serc. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami, plackami ziemniaczanymi.

Porady

Taki gulasz można przygotować np. z serc wieprzowych. Przemrożone serca są bardziej kruche. Robię większą porcję, ponieważ odgrzewany gulasz smakuje jeszcze lepiej. Może być samodzielnym daniem, lub podajemy z dowolnie wybranymi przez nas kluskami, ryżem, blinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować