Tortownica z kominem o średnicy 26cm
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
100g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok i skórka z jednej cytryny
Wieniec z kremem jaglanym, budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, oklejając ciastem komin i boki do połowy foremki.
2.
Krem jaglany: Kaszę zmielić na mąkę np. w młynku do kawy. Mleko, śmietankę cały czas mieszając, zagotować z cukrami i kaszą. Od momentu zawrzenia mleka gotować jeszcze ok. 2 minut, tak aby masa lekko zgęstniała. Przykryć folią aluminiową i ostudzić.
3.Masa budyniowa: Na mleku ugotować budynie z dodatkiem maki ziemniaczanej i cukru.
4.Kruszonka: Wszystkie składniki połączyć ze sobą do powstania grudek.
5.Przełożenie:
Na ciasto wyłożyć krem jaglany, ułożyć śliwki. Całość zalać gorącym budyniem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Całkowicie wystudzić.
Komentarze