Kruche ciasto z budyniem jaglanym i jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kruche ciasto kakaowe. Cytrynowy budyń jaglany i jabłka z kompotu pachnące cynamonem. Wierzch posypany płatkami migdałowymi. Po prostu bardzo smaczne ciasto. Jabłka można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    125 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 %
    3/4 szklanki cukru

    dżem morelowy do posmarowania ciasta ( ok. 6 łyżek )

    250 g płatków jaglanych
    3/4 l mleka
    4 białka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    sok z cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    ok 800 g jabłek z kompotu ( u mnie 2 litrowe słoiki kompotu )
    płatki migdałowe
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z budyniem jaglanym i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekać masło z mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zapakować do woreczka i włożyć do lodówki dla schłodzenia.
    Foremkę 25x25 cm posmarować masłem i wylepić dno pozostałym ciastem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Ciasto wystudzić i posmarować delikatnie dżemem morelowym.
    Płatki jaglane przelać na sicie ciepłą wodą, żeby straciły goryczkę. Dodać do gotującego się mleka. Gotować ok 2-3 minuty, mieszać. Wystudzić i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobny cukier i sok z cytryny. Masa powinna być szklista. Masę połączyć z budyniem jaglanym, z mąką ziemniaczaną i dobrze pomieszać.
    Trzecią część masy przełożyć na ciasto i poukładać kawałki jabłek. Jabłka wcześniej osączyć z kompotu na sicie. Kolejna warstwa budyniu i znowu jabłka. Przykryć budyniem.
    Na sam wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki. Naprzemiennie posypywać z płatkami migdałowymi.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Po 10 - 15 minutach można ciasto przykryć papierem do pieczenia, żeby nie przypiec za mocno płatków migdałowych.
    Moje troszkę za mocno się przypiekły.
    Ciasto wystudzić. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
    Smacznego.

Porady

Do tego ciasta wykorzystałam jabłka z kompotu. Bardzo lubię korzystać z zapasów ze spiżarni. Jabłka schowane były do słoików pokrojone na ćwiartki i zalane syropem, dzięki temu zachowały się w całości. Aromatyczne, pachnące cynamonem, pyszne. Zrobione w lecie słoiki zawsze doskonale się sprawdzają. Czy to owoce, czy warzywa zawsze są pod ręką. Zawsze namawiam do zamykania darów lata i jesienie do słoiczków. To kruche ciasto kakaowe jest z budynie, ale jaglanym, nieco zdrowszym niż ten z torebki. Połączenie jabłek i budyniu zawsze cieszy się powodzeniem. W ogóle takie wilgotne ciasta maja więcej zwolenników. To bardzo smaczny deser. Zawsze znika bardzo szybko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kasza jaglana Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować