Wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukry, jajka, skórkę
i sól ucieramy. Mieszamy z mąkami
i proszkiem. Formę z kominem
natłuszczamy i wysypujemy
bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C.
Przekrawamy na 4 placki.
2.Budyń gotujemy na mleku
z cukrem. Studzimy. Ucieramy
z masłem i wódką. Posypka:
na łyżce masła smażymy cukier na jasnozłoty kolor. Wsypujemy
migdały. Masę wykładamy
na natłuszczony papier
do pieczenia. Schładzamy,
a następnie rozdrabniamy.
3.Placki i boki ciasta smarujemy
kremem (część zostawiamy
do dekoracji). Posypujemy
migdałami. Szprycą wyciskamy
z odłożonego kremu różyczki.
Dekorujemy owocami.
Porady
● Do przygotowania krokantu można użyć posiekanych orzechów, np. arachidowych.
● Wieniec w klasycznej wersji jest dekorowany kandyzowanymi wiśniami.
Komentarze