Wieniec frankfurcki

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mama zawsze piekła go na święta. Jest pyszny i pięknie wygląda.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 12 dag masła
    ● 4 jajka
    ● 45 dag cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● szczypta soli
    ● skórka z 1/2 cytryny
    ● 10 dag mąki ziemn.
    ● 12 dag mąki pszennej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● tłuszcz i bułka tarta
    Krem:
    ● op. budyniu wanil.
    ● 1/2 l mleka
    ● 10 dag cukru
    ● 2 łyżki wódki
    ● 27 dag masła
    Posypka:
    ● 20 dag posiekanych migdałów
    ● łyżka masła
    ● 20 dag cukru
    ● kandyzowane owoce
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem waniliowy

Wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukry, jajka, skórkę
    i sól ucieramy. Mieszamy z mąkami
    i proszkiem. Formę z kominem
    natłuszczamy i wysypujemy
    bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C.
    Przekrawamy na 4 placki.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku
    z cukrem. Studzimy. Ucieramy
    z masłem i wódką. Posypka:
    na łyżce masła smażymy cukier na jasnozłoty kolor. Wsypujemy
    migdały. Masę wykładamy
    na natłuszczony papier
    do pieczenia. Schładzamy,
    a następnie rozdrabniamy.
  • 3. Placki i boki ciasta smarujemy
    kremem (część zostawiamy
    do dekoracji). Posypujemy
    migdałami. Szprycą wyciskamy
    z odłożonego kremu różyczki.
    Dekorujemy owocami.

Porady

● Do przygotowania krokantu można użyć posiekanych orzechów, np. arachidowych. ● Wieniec w klasycznej wersji jest dekorowany kandyzowanymi wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować