Wieniec drożdżowy z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min

To ulubione ciasto drożdżowe mojej rodziny, dużo bakalii i słodka polewa.Typowe ciasto świąteczne, pachnące bakaliami a w dodatku tanie.

  • 40 min

Składniki:

  • U mnie forma do pieczenia babki
    Składniki:
    1 i ¾ szklanki mąki + do podsypania
    2 kopiaste łyżki smalcu
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki ciepłego mleka
    2 dag świeżych drożdży
    Szczypta soli
    1 jajko + 1 małe jajko do posmarowania ciasta
    200 g owoców kandyzowanych
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka żurawiny
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wieniec drożdżowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier przełożyć do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W mące zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić by wyrosły. Następnie dodać jajko, sól, wyrobić gładkie ciasto. Do ciasta dodać smalec o temp. pokojowej, ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przenieść na posypaną mąką stolnicę, ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt, rozłożyć bakalie, część zostawić do dekoracji. Zwinąć w roladę, pociąć na małe kawałki(u mnie 9). Formę natłuścić, ułożyć pocięte kawałki, odstawić ponownie do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 170 stopni 35 minut. Składniki lukru utrzeć z dodatkiem wody by lukier był gęsty, polać nim wieniec, ułożyć pozostałe bakalie, schłodzić.

Porady

1.Ciasto można upiec w postaci rolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować