To ulubione ciasto drożdżowe mojej rodziny, dużo bakalii i słodka polewa.Typowe ciasto świąteczne, pachnące bakaliami a w dodatku tanie.
40 min
Składniki:
U mnie forma do pieczenia babki
Składniki:
1 i ¾ szklanki mąki + do podsypania
2 kopiaste łyżki smalcu
3 łyżki cukru
½ szklanki ciepłego mleka
2 dag świeżych drożdży
Szczypta soli
1 jajko + 1 małe jajko do posmarowania ciasta
200 g owoców kandyzowanych
2 łyżki rodzynek
1 łyżka żurawiny
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Tłuszcz do formy
Wieniec drożdżowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier przełożyć do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W mące zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić by wyrosły. Następnie dodać jajko, sól, wyrobić gładkie ciasto. Do ciasta dodać smalec o temp. pokojowej, ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przenieść na posypaną mąką stolnicę, ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt, rozłożyć bakalie, część zostawić do dekoracji. Zwinąć w roladę, pociąć na małe kawałki(u mnie 9). Formę natłuścić, ułożyć pocięte kawałki, odstawić ponownie do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 170 stopni 35 minut. Składniki lukru utrzeć z dodatkiem wody by lukier był gęsty, polać nim wieniec, ułożyć pozostałe bakalie, schłodzić.
Komentarze