Wielkanocny barszcz biały

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Tradycyjna zupa podawana na śniadanie wielkanocne. Zupa ta przygotowana jest na smaku, który został spod pieczonych mięs, dzięki temu smak zupy jest bogaty i bardzo świąteczny.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 szklanki przecedzonego smaku spod pieczonych mięs (bez tłuszczu)
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 cm kawałek chrzanu
    2-3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    opcjonalnie suszony grzybek
    500 ml żurku, najlepiej domowego
    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    majeranek
    sól
    świeżo mielony pieprz

    do podania:
    jajka ugotowane na twardo
    wędliny: kiełbasa, szynka, schab
    chleb
    starty chrzan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wielkanocny barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smak przelewamy do dużego garnka i dodajemy 2 litry wody. Zagotowujemy. Do wywaru dodajemy zmiażdżony czosnek, chrzan, liście laurowe, ziela oraz pieprz. Możemy również dodać rozkruszonego grzybka. Gotujemy około 30 minut. Wywar przecedzamy.
  • 2. Do przecedzonego wywaru wlewamy żurek i gotujemy kilka minut.
  • 3. Żurek zaprawiamy śmietanką, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
  • 4. Propozycja podania:
    Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, wędzoną kiełbasą oraz domowymi wędlinami wędzonymi oraz pieczonymi. Aby zaostrzyć smak podajemy starty chrzan by każdy mógł dodać do swojej porcji wg smaku.

Porady

Domowy zakwas na barszcz jest kwaśny, więc warto go zrównoważyć słodką śmietanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować