Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

4.51 (172 ocen)

  • 60 min

Bez białego barszczu czy żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas.

  • 60 min

Składniki:

  • * 4 białe surowe kiełbasy
    * kawałek żeberka wędzonego
    * kawałek wędzonego boczku
    * włoszczyzna
    * 4 ziemniaki
    * 4 jajka ugotowane na twardo
    * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    * mała kwaśna śmietana 18%
    * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjny biały barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować