Wielkanocny baranek

0 (0 ocen)

Sałatka ułożona w kształcie baranka, może być smaczną ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    2 ugotowane ziemniaki
    2 ugotowane marchewki
    1 ogórek kiszony
    2 ugotowane na twardo jajka
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka oleju
    pieprz
    sól

    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki kremowego serka
    1 ząbek czosnku
    pieprz biały
    sól

    3 oliwki
    60 g żółtego sera
    liście sałaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Sałatki

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Filet pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, pod koniec dodać sos sojowy i odrobinę pieprzu do smaku.
  • Warzywa 2. Marchew, jajka, ogórka i ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Sałatka 3. Włożyć wszystko do większej miski, dodać majonez, pieprz i sól do smaku i wymieszać.
  • Formowanie baranka 4. Na półmisku położyć dwa liście sałaty i wyłożyć sałatkę formując kształt baranka.
  • Baranek 5. Z kawałka żółtego sera wyciąć nóżki a resztę zetrzeć na drobnej tartce i oblepić główkę baranka. Majonez wymieszać z serkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdką i zrobić barankowi futerko.
  • Baranek 6. Z sera i połówek oliwek zrobić nóżki, z przeciętej oliwki ucho i oko, buzię i obróżkę z paseczka papryki lub marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować