Wielkanocny baranek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Baranek z ciasta to słodka i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. W tym roku udekorowałam go ryżem preparowanym, który bardzo dobrze imituje wełnę. Z tej porcji składników powstają dwa baranki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 125 g miękkiej margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    1,5 szkl mąki
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta soli
    aromat rumowy

    Dodatkowo:
    ryż preparowany
    lukier (użyłam gotowego)
    foremka w kształcie baranka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku a następnie cukier waniliowy, aromat rumowy oraz sól. Na koniec stopniowo dosypujemy przesiane mąki.
  • 2. Ciasto dzielimy na pół. Jeżeli mamy dwie foremki na baranka możemy upiec je jednocześnie. Napełniamy foremkę jedną częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.
  • 3. Baranek powinien wyrosnąć ponad nią, dlatego musimy go wyrównać. Odcinamy dolną część ale nie za dużo, żeby nie był zbyt niski.
  • 4. Do dekoracji użyłam gotowego już lukru ale możemy przygotować go w domu. Ucieramy 3-4 łyżki cukru pudru z łyżeczką soku z cytryny.
  • 5. Wystudzonego już baranka smarujemy lukrem z obu stron i na głowie. Obklejamy ryżem preparowanym. Możemy wysypać go na duży talerz i „obtaczać” w nim baranka. Na koniec doklejamy oczy ( można je kupić w sklepie papierniczym).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować