Wielkanocne koszyczki z sałatką jarzynową

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Sałatka podana w koszyczkach z ciasta francuskiego będzie pięknie prezentującą się przystawką na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • KOSZYCZKI:
    opakowanie ciasta francuskiego XXL
    jajko do posmarowania

    SAŁATKA:
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    2 pietruszki
    6 jajek na twardo
    1 nieduży seler
    5 ogórków kiszonych
    2 cebule
    puszka groszku konserwowego
    majonez
    łyżka musztardy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Wielkanocne koszyczki z sałatką jarzynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler ugotować w skórkach. Po ostygnięciu obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Cebulę drobno posiekać.
  • 3. Ogórki pokroić w kosteczkę.
  • 4. Groszek odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie.
  • 5. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
  • 6. W dużej misce połączyć wszystkie składniki razem z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 7. Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyciąć z niego za pomocą szklanki 8 kółek oraz 8 wąskich pasków.
    Blaszkę do muffinków wysmarować masłem (aby upieczone koszyczki łatwo odchodziły od formy) i wyłożyć kółkami z ciasta francuskiego nakłuwając spody. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Paski skręcić i uformować w łuk. Ułożyć również w formie na muffiny by podczas pieczenia nie zmieniły kształtu. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 8. Do wystudzonych koszyczków nakładać sałatkę i wbić łuk. Udekorować koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować