Wielkanocne koszyczki z sałatką jarzynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler ugotować w skórkach. Po ostygnięciu obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
2.Cebulę drobno posiekać.
3.Ogórki pokroić w kosteczkę.
4.Groszek odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie.
5.Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
6.W dużej misce połączyć wszystkie składniki razem z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7.Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyciąć z niego za pomocą szklanki 8 kółek oraz 8 wąskich pasków.
Blaszkę do muffinków wysmarować masłem (aby upieczone koszyczki łatwo odchodziły od formy) i wyłożyć kółkami z ciasta francuskiego nakłuwając spody. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Paski skręcić i uformować w łuk. Ułożyć również w formie na muffiny by podczas pieczenia nie zmieniły kształtu. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
8.Do wystudzonych koszyczków nakładać sałatkę i wbić łuk. Udekorować koperkiem.
Komentarze