Wielkanocna sałatka teściowej

4.94 (209 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest przepyszna i szybka, ponadto wychodzi jej sporo, więc także ekonomiczna, bardzo polecam :) Sałatka najlepsza jest na drugi, trzeci dzień.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
    3 jaja ugotowane na twardo
    1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
    0,5 puszki ananasa
    1 puszka kukurydzy
    3/4 garści rodzynek
    0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
    3 kopiaste łyżki majonezu
    1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (209 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Wielkanocna sałatka teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
    Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
    Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
    UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu "pod ręką", możemy majonez "rozcieńczyć" odrobiną zalewy z ananasów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Szynka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować