Sałatka Wielkanocna warstwowa

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka warstwowa z szynką, jajkami i warzywami, polane pysznym sosem jogurtowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;))

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych plastrów szynki konserwowej,
    4 jajka,
    pół dużej papryki,
    duży pomidor,
    3/4 puszki kukrydzy konserwowej,
    2 łyżeczki majonezu,
    1/2 łyżeczki musztardy kremskiej,
    5 łyżej jogurtu,
    1/4 łyżeczki kurkumy,
    szczypta soli i białego pieprzu,
    mały pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Sosy

Sałatka wielkanocna warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścieramy na tartce na grubych oczkach.

    Paprykę i szynkę kroimy w kostkę.
    Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę.
    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem.

    Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy po nich.
    Układamy kolejne warstwy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy.

    Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować