Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Babka jest niezwykle smaczna, delikatna i wilgotna. Nawet mój tata, który nie lubi babeczek, babek itp. powiedział, że jest jedną z najlepszych jakie jadł.
Składniki:
Ciasto:
250g. mąki pszennej
50g. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4- 1 szkl. cukru pudru
250g. masła miękkiego
5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2-3 łyżki kakao
Lukier:
½ szkl. cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Wielkanocna babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, sokiem i skórką na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z utartym masłem, dodając również stopniowo proszek do pieczenia i mąki (przesiane!)
2.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wymieszać.
3.Formę do babki z kominkiem o średnicy 20-24cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jasne ciasto wylać na spód formy, na nie wyłożyć ciasto ciemne. Widelcem delikatnie można zrobić w ciastach fleksy. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić.
4.Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem) i udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego
Komentarze