Wielka drożdżówka z owocami i kruszonką

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 40 min

To ciasto jest na prawdę wielkie! Pyszne, mocno wyrośnięte i w dodatku z dużą ilością owoców - każde miękkie się nadadzą.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    1 – 1,5 kg moreli
    1/2 l jagód
    1 kg mąki pszennej (typu 450, 500,550 )
    100 g drożdży
    1 -1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 % tł.
    6 dużych jajek
    125 g masła
    1/2 łyżeczki olejku rumowego lub skórka otarta z cytryny
    kruszonka:

    1 1/2 szklanki ( około 220 g ) mąki pszennej
    125 g masła
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielka drożdżówka z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy – do około 40 stopni.
    Dodajemy drożdże rozpuszczamy. Wsypujemy cały cukier i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Masło topimy.
    Do mąki dodajemy wszystkie składniki, wyrabiając wlewamy stopione masło.
    Wyrabiamy aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski – około 10 minut.
    Odstawiamy na godzinę.
    Formy smarujemy masłem – lub margaryną – dna wykładamy papierem do pieczenia.
  • Drożdżówka 2. Owoce myjemy i oczyszczamy. Morele kroimy na połowy.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy w formach, najlepiej robić to natłuszczonymi rękoma, układamy morele – skórką do dołu.
    Posypujemy je też jagodami.
    Pieczemy 45-50 minut, w 180 stopniach.
    Studzimy poza piecem.

Porady

Ciasto pieczemy w dużej blasze ( 40x 45) lub w 2-3 długich keksówkach .Użyjmy sezonowych owców. Mogą też być mrożone po rozmrożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Morele Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować