To jedno z moich ulubionych ciast, z racji swojej uniwersalności i sentymentu z dzieciństwa. Chyba większość z nas ma związane z nią wspomnienia. Ten przepis jest idealny do dużej ilości owoców
Składniki:
ciasto:
1 – 1,5 kg moreli
1/2 l jagód
1 kg mąki pszennej (typu 450, 500,550 )
100 g drożdży
1 -1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 % tł.
6 dużych jajek
125 g masła
1/2 łyżeczki olejku rumowego lub skórka otarta z cytryny
kruszonka:
1 1/2 szklanki ( około 220 g ) mąki pszennej
125 g masła
3/4 szklanki cukru
Wielka drożdżówka z morelami, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy – do około 40 stopni.
Dodajemy drożdże rozpuszczamy. Wsypujemy cały cukier i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Masło topimy.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki, wyrabiając wlewamy stopione masło.
Wyrabiamy aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski – około 10 minut.
Odstawiamy na godzinę.
Formy smarujemy masłem – lub margaryną – dna wykładamy papierem do pieczenia.
2.Owoce myjemy i oczyszczamy. Morele kroimy na połowy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy w formach, najlepiej robić to natłuszczonymi rękoma, układamy morele – skórką do dołu.
Posypujemy je też jagodami.
Pieczemy 45-50 minut, w 180 stopniach.
Studzimy poza piecem.
Komentarze