Mocno czekoladowe, przełamane nutą moreli, delikatne, kruche niczym z najlepszej cukierni.Nawiązują smakiem do znanego tortu Sachera
60 min
Składniki:
1 jajo duże lub 2 małe
1 kostka margaryny
3/4 szklanki krupczatki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
po 1/3 kakao i cukru z wanilią
do przybrania:
kilka łyżek 3-4 konfitury morelowej
50 gram czekolady gorzkiej lub deserowej
1 łyżka oleju.
Wiedeńskie ciasteczka sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki,kakao i miksujemy. Ciasto powinno wyjść plastyczne ale nie za mocno zbite.
Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej kulce robimy wgłębienie kciukiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12 minut. Po przestudzeniu, w miejscach wgłębienia ciastka napełniamy w marmoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli i dodajemy łyżkę oleju. Polewę przenosimy do rożka cukierniczego (np. z papieru pergaminowego)lub silikonowego długopisu i polewamy zygzakami po ciastkach.
2.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady na co najmniej 20-30 minut.
Porady
Ciasteczka smakują doskonale nawet po 2-3 dniach.Z podanej porcji wychodzi ok.45 ciasteczek.
Komentarze