Wiedeńskie ciasteczka Sachera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mocno czekoladowe, przełamane nutą moreli, delikatne, kruche niczym z najlepszej cukierni.Nawiązują smakiem do znanego tortu Sachera

  • 60 min

Składniki:

  • 1 jajo duże lub 2 małe
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki krupczatki
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    po 1/3 kakao i cukru z wanilią
    do przybrania:
    kilka łyżek 3-4 konfitury morelowej
    50 gram czekolady gorzkiej lub deserowej
    1 łyżka oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wiedeńskie ciasteczka sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki,kakao i miksujemy. Ciasto powinno wyjść plastyczne ale nie za mocno zbite.
    Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej kulce robimy wgłębienie kciukiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12 minut. Po przestudzeniu, w miejscach wgłębienia ciastka napełniamy w marmoladą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli i dodajemy łyżkę oleju. Polewę przenosimy do rożka cukierniczego (np. z papieru pergaminowego)lub silikonowego długopisu i polewamy zygzakami po ciastkach.
  • ciasteczka sachera 2. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady na co najmniej 20-30 minut.

Porady

Ciasteczka smakują doskonale nawet po 2-3 dniach.Z podanej porcji wychodzi ok.45 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować