TORT SACHERA

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo znany tort w Austrii. Tort czekoladowy, przełożony dżemem i oblany polewą czekoladową. Podawany z kleksem bitej śmietany.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -250 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. masła
    -150 g. cukru pudru
    -10 żółtek
    -1 cukier waniliowy
    -8 białek
    -100 g. mąki tortowej
    -120 g. mielonych orzechów, albo migdałów
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    -1 słoiczek dżemu morelowego, albo brzoskwiniowego
    -1/4 szklanki wrzątku

    -polewa czekoladowa gotowa, albo:
    -200 g. cukru
    -3 łyżki kakao
    -1/3 szklanki wody
    -50 g. masła
    -1 gorzka czekolada

    napis:
    -1 biała czekolada
    -3-5 łyżek śmietanki 30 %

    kleks z bitej śmietanki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g, cukru pudru
    -1 śnieżka
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Tort sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto po upieczeniu 1. Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć z 1/3 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Białka ubić z resztą cukru. Razem z mąką, proszkiem, orzechami ostrożnie połączyć. Wyłożyć dno tortownicy 27cm. krążkiem papieru do pieczenia. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 175*przez 40-45 min.
  • ciasto przekrojone 2. Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
  • dżem 3. Dżem rozmieszać z gorącą wodą i przelać przez sitko.
  • warstwa dżemu 4. Dżemem z sitka posmarować ciasto.
  • posmarowany tort dżemem 5. Przykryć drugim blatem ciasta i cały tort posmarować tym musem z dżemu.Schłodzić.
  • oblanie polewą tortu 6. Cukier wymieszać z kakao i wodą na papkę. Wstawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach. Cały tort oblać polewą czekoladową, troszkę zostawiając.
  • napis 7. Jak polewa na torcie,zacznie tężeć to za pomocą rożka papierowego albo buteleczki z dozownikiem, napisać Sacher.
  • Dekoracja, białą czekoladą. 8. Można zrobić napis i esy-floresy, roztopioną białą czekoladą ze śmietanką.
  • kleks bitej śmietanki. 9. Tort podawać a kleksem, bitej śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować