Bardzo znany tort w Austrii. Tort czekoladowy, przełożony dżemem i oblany polewą czekoladową. Podawany z kleksem bitej śmietany.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
-250 g. gorzkiej czekolady
-200 g. masła
-150 g. cukru pudru
-10 żółtek
-1 cukier waniliowy
-8 białek
-100 g. mąki tortowej
-120 g. mielonych orzechów, albo migdałów
-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
-1 słoiczek dżemu morelowego, albo brzoskwiniowego
-1/4 szklanki wrzątku
-polewa czekoladowa gotowa, albo:
-200 g. cukru
-3 łyżki kakao
-1/3 szklanki wody
-50 g. masła
-1 gorzka czekolada
1.Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć z 1/3 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Białka ubić z resztą cukru. Razem z mąką, proszkiem, orzechami ostrożnie połączyć. Wyłożyć dno tortownicy 27cm. krążkiem papieru do pieczenia. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 175*przez 40-45 min.
2.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
3.Dżem rozmieszać z gorącą wodą i przelać przez sitko.
4.Dżemem z sitka posmarować ciasto.
5.Przykryć drugim blatem ciasta i cały tort posmarować tym musem z dżemu.Schłodzić.
6.Cukier wymieszać z kakao i wodą na papkę. Wstawić nad parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach. Cały tort oblać polewą czekoladową, troszkę zostawiając.
7.Jak polewa na torcie,zacznie tężeć to za pomocą rożka papierowego albo buteleczki z dozownikiem, napisać Sacher.
8.Można zrobić napis i esy-floresy, roztopioną białą czekoladą ze śmietanką.
Komentarze