rogaliki wiedeńskie

  • wyświetlono: 912 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych. Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków.

Dorota T
  • 40 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki masy marcepanowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 g miękkiego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany - gdyby ciasto okazało się zbyt suche
cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania przepisu:

rogaliki wiedeńskie

  • 1. Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany). Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam cienkie wałeczki (mniej więcej grubości ołówka), a z nich niewielkie rożki, które ułożyłam na blaszce i piekłam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkarożkimarcepanrogalikimigdałowewiedeńskie

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rogaliki z budyniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche rogaliki z budyniem

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis...

rogaliki listkujące

Dodane przez: Ika 1961

Rogaliki listkujące

Chrupiące rogaliki z konfiturą...

Ciasteczka

Dodane przez: NataliaMariaJaworska

Ciasteczka Wiedeńskie

Witam przedstawiam przepis który...

Rogaliki z 3 składników

Dodane przez: joanna30

Rogaliki z 3 składników

Rogaliki są przyjemnie kruche a...

Cytrynowe kruche rogaliki

Dodane przez: 2milutka

Cytrynowe kruche rogaliki

Pyszne mega kruche rogaliki z...

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem

Rogaliki po upieczeniu wyglądają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE