Węgorz wędzony z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Podaję go z jajkiem w koszulce

  • Średni

Składniki:

  • - Węgorz wędzony: 100 gramów
    - cebula: 60 gramów
    - kurki: 100 gramów
    - śmietana 30%: 100 gramów
    - koperek, pietruszka: 1 łyżka
    - masło klarowane: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ocet spirytusowy: 50 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Węgorz wędzony z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kurki przełóż na suchą patelnię i odparuj płyn.
  • 2. Dołóż klarowane masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 6 minut, dodaj posiekane świeże zioła i dolej śmietanę. Gotuj, aż odparuje połowa płynu, dopraw sos solą i pieprzem.
  • 3. Do gotującej się osolonej wody z octem wbij jajko i gotuj 3 do 5 minut.
  • 4. Porcję węgorza wyfiletuj, usuń skórę i podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni C.
  • 5. Na talerz wyłóż sos z kurek, na nim ułóż ciepłego węgorza, a na wierzch jajko. Podawaj od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować