Wegetariański hamburger

0 (0 ocen)

Pyszny hamburger z cieciorki nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

  • Zestaw B
    na 10 burgerów:
    400 g suchej cieciorki > składnik podstawowy
    3 łyżeczki pasty Harissy > składnik roboczy
    sól > składnik roboczy
    mała czerwona cebula > składnik roboczy
    ząbek czosnku> składnik roboczy
    3 jajka> składnik roboczy

    10 bułek> składnik dodatkowy podstawowy
    10 plasterków sera żółtego> składnik podstawowy
    250 g pomidorków koktajlowych> składnik podstawowy

    przybranie:
    czerwona cebula lekko posolona i skropiona sokiem z cytryny> składnik roboczy/dekoracja
    sałata>składnik roboczy/dekoracja
    awokado> składnik roboczy/dekoracja
    pietruszka > dekoracja
    masło do posmarowania bułek> składnik roboczy
    keczup i majonez do smarowania> składnik roboczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariański hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23p9m55 1. Cieciorką moczymy przez 12 godzin. Namoczoną cieciorkę gotujemy w wodzie BEZ dodatku soli około 1,5 godziny.
    Ugotowaną cieciorkę przekładamy do malaksera, dodajemy cebulę, czosnek, Harissę, sól i jajka. Całość miksujemy na gładką masę.
    Masę z cieciorki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą metalowych obręczy kształtujemy kotlety. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
  • 2.
    Bułki kroimy na pół. Każdą połówkę cienko smarujemy masłem. Bułki wkładamy na 2 minuty do piecyka by się podgrzały. Podgrzane bułki smarujemy keczupem i majonezem.

    Na bułce układamy sałatę, burgera oraz pozostałe dodatki przykrywamy wierzchnią częścią bułki i od razu podajemy. Smacznego.

Porady

Do przybrania możemy użyć ulubionych warzyw np. pikli, papryki itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować