Wegetariański hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorką moczymy przez 12 godzin. Namoczoną cieciorkę gotujemy w wodzie BEZ dodatku soli około 1,5 godziny.
Ugotowaną cieciorkę przekładamy do malaksera, dodajemy cebulę, czosnek, Harissę, sól i jajka. Całość miksujemy na gładką masę.
Masę z cieciorki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą metalowych obręczy kształtujemy kotlety. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut.
2.
Bułki kroimy na pół. Każdą połówkę cienko smarujemy masłem. Bułki wkładamy na 2 minuty do piecyka by się podgrzały. Podgrzane bułki smarujemy keczupem i majonezem.
Na bułce układamy sałatę, burgera oraz pozostałe dodatki przykrywamy wierzchnią częścią bułki i od razu podajemy. Smacznego.
Porady
Do przybrania możemy użyć ulubionych warzyw np. pikli, papryki itp.
Komentarze