Hamburger wegetariański

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bez mięsa też może być smacznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 6 bułek do burgerów:

    340 g mąki pszennej
    100 ml wody
    100 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
    1 łyżka masła (rozpuścić w garnuszku)
    1 łyżeczka soli
    jajko do smarowania
    sezam do posypania

    Burgery wegetariańskie:

    1 szklanka cieciorki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka kminu
    3/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżki mąki
    1 jajko
    2 łyżki oleju (opcjonalnie jeśli ciasto za suche)

    Sos:

    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki musztardy (np. Sarepskiej)

    Prażona cebulka:

    1 duża cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Przystawki

Hamburger wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUŁKI:
    Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Masło przed wrzuceniem rozpuścić w rondelku.
    Ciasto przełożyć na blat i wyrobić.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułeczki i trochę je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułki delikatnie spłaszczyć, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
    Po upieczeniu trzeba chwilę poczekać aby bułeczki zmiękły.
  • 2. BURGER (8szt):
    Cieciorkę zostawić do namoczenia na noc lub na min 6 godzin. Następnie odlać wodę i przelać świeżą. Gotować przez ok. 1 godzinę do miękkości, podlewając wodą w razie potrzeby.
    Ugotowaną cieciorkę zblenderować razem z wodą w której została ugotowana. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Dosypać zioła: posiekaną natkę pietruszki, kmin, kolendrę, sól, pieprz i ostrą paprykę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać. Można dodać 1 łyżkę oleju żeby lepiej się smażyło lub jeśli ciasto jest za suche.
    Smażyć na oleju na złoty kolor.
  • 3. PRAŻONA CEBULA:
    Cebulę pokroić w kostkę (nie za drobną) i rozłączyć wszystkie jej warstwy od siebie. Wrzucić do miseczki razem z 1 łyżką mąki i wymieszać (obtoczyć cebulę w mące). Wrzucić cebulę na gorący olej i smażyć w głębokim oleju do złotego kolory. Wyjąć i na ręczniku papierowym lub serwetce odsączyć nadmiar tłuszczu,
  • 4. SOS:
    Połączyć w równych proporcjach majonez, ketchup i musztardę. Dobrze wymieszać.
  • 5. Przekroić bułkę. W środek włożyć burgera, polać go sosem, położyć pomidor, ogórek świeży, kapustę pekińską i posypać prażoną cebulą. Przykryć górną warstwą bułki. Można dodać również inne składniki według smaków jakie lubimy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować