Dla alergików, wegan oraz osób lubiących eksperymenty w kuchni :-)
50 min
Składniki:
125 g cukru brązowego + łyżka do posypania
150 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
350 ml wody
100 ml oleju
ok. 120 g rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki cynamonu
+ ewentualnie rodzynki (ok. 40 g)
Wegańskie, bezglutenowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu mieszamy mąki, cukier, sodę i cynamon. Dodajemy wodę oraz olej i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy rodzynki, mieszamy i przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy rabarbar, posypujemy cukrem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 25-30 min.
Komentarze