Truskawkowa galaretka z agarem

4.49 (199 ocen)

  • 60 min

Galaretka z kokosową chmurką, pyszna i zdrowa!

  • 60 min

Składniki:

  • Szklanka wody
    400 g truskawek
    4 łyki ksylitolu
    2 łyżeczki agaru
    mleko kokosowe (duża puszka)
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa galaretka z agarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez ok. 2h. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę, aż truskawki zmiękną. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy powstały kompot. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar. Rozlewamy zawartość garnka do 3 naczyń i zostawiamy do stężenia.

    2 łyżki ksylitolu wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na "cukier puder". Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy jedynie jego twardą część i przekładamy do naczynia. Dodajemy zmielony ksylitol i mikserem ubijamy. Gotową śmietankę nakładamy na naszą truskawkową galaretkę i gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować