Truskawkowa galaretka z agarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez ok. 2h. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę, aż truskawki zmiękną. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy powstały kompot. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar. Rozlewamy zawartość garnka do 3 naczyń i zostawiamy do stężenia.
2 łyżki ksylitolu wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na "cukier puder". Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy jedynie jego twardą część i przekładamy do naczynia. Dodajemy zmielony ksylitol i mikserem ubijamy. Gotową śmietankę nakładamy na naszą truskawkową galaretkę i gotowe!
Komentarze