150 g fasoli mung (waga przed ugotowaniem)
2 małe marchewki
1 cebula
30 g ziaren słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy i sól do smaku
Pasta z fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na około 2 h. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy aż będzie miękka. W tym czasie prażymy ziarenka słonecznika z odrobiną soli. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy do momentu, aż cebula się ładnie zrumieni, przyprawiamy pieprzem i solą. Czosnek kroimy w plasterki. Ugotowaną fasolę oraz resztę składników umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przy użyciu blendera. Podczas miksowania próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli.
Komentarze