Wegańska beza ze słodkim musem pomidorowym

0 (0 ocen)

Jestem typowym mięsożercą, ale wśród moich znajomych jest kilkoro wegetarian oraz wegan. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tego typu jedzenia, ale jak mają wpaść do mnie z wizytą staram się zrobić coś specjalnie dla nich w wersji wege.

Składniki:

  • Składniki podział konkursowy:

    Zestaw B:

    składniki podstawowe:
    400 g suchej cieciorki
    250 g tofu lub jeśli nie jesteśmy weganami serka śmietankowego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 szklanki cukru do bezy
    500 g cukru do musu pomidorowego

    składniki robocze:
    szczypta soli
    ziarna z wanilii
    opcjonalnie barwnik spożywczy
    ziarna z laski wanilii
    sok( 2 łyżki) i skórka z cytryny
    4-6 łyżki cukru pudru
    łyżka oleju lnianego
    laska cynamonu
    sok i skórka z połowy cytryny

    dekoracja:
    gwiazdki anyżku

    *****
    Składniki podział tradycyjny:

    proporcje na 8 porcji:

    beza:
    400 g suchej cieciorki > składnik podstawowy
    szczypta soli> składnik roboczy
    ziarna z wanilii>składnik roboczy
    2 szklanki cukru> składnik podstawowy dodatkowy
    opcjonalnie barwnik spożywczy>składnik roboczy

    krem:
    250 g tofu lub jeśli nie jesteśmy weganami serka śmietankowego> składnik podstawowy
    ziarna z laski wanilii> składnik roboczy
    sok( 2 łyżki) i skórka z cytryny> składnik roboczy
    4-6 łyżki cukru pudru> składnik roboczy
    łyżka oleju lnianego> składnik roboczy

    mus pomidorowy:
    500 g pomidorów> składnik podstawowy
    500 g cukru> składnik podstawowy dodatkowy
    laska cynamonu> składnik roboczy
    sok i skórka z połowy cytryny> składnik roboczy


    dekoracja:
    gwiazdki anyżku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wegańska beza ze słodkim musem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aquafaba 1. Cieciorkę namaczamy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją przez 1,5 godziny bez dodatku soli. Ważne woda powinno być około 0,5 cm nad poziomem ziaren. Gdy ciecierzyca jest już miękka odlewamy wodę do miski.Płyn powinien być lekko zawiesisty. Dla pewności po odcedzeniu możemy go jeszcze gotować przez 10-15 minut, aby odparował. Aquafabę studzimy. Do miski wlewamy 250 ml wody spod cieciorki, dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii i ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany. Pianę usztywniamy cukrem. Rękaw cukierniczy malujemy od wewnątrz barwnikiem spożywczym, następnie napełniamy go pianą. Za pomocą rękawa tworzymy okrągłe bezy. Bezy wstawiamy do piecyka nagrzanego do 150-160stopni C, temperaturę zmniejszamy po 10 minutach do 100 stopni C bezy suszymy przez 60 minut.
  • image-1k5cvpp 2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je na kawałki. Pomidory przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, sok i skórkę z cytryny. Dusimy około 30-40 minut. Uduszone pomidory przecieramy przez sito.
  • 3. Serek miksujemy z wanilią, cukrem, olejem, sokiem i skórką z cytryny do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  • 4. Wystudzone bezy przekładamy kremem z serka, wierzch polewamy musem pomidorowym. Ozdabiamy gwiazdkami anyżku.

Porady

Samą cieciorkę, która pozostała po przygotowania aquafaby możemy wykorzystać do sałatki, robiąc falafele lub kotlety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować