Beza ze śmietaną

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najsłodszy deser świata. Nie znam osoby , która nie lubi bezy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 białek
    320 g cukru
    Szczypta soli
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki płaskie kartoflanki
    0,5 l śmietany
    1 cukier waniliowy
    Czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Jajko

Beza ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier sok z cytryny i kartoflankę.
    Ubite białka przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i uformować kopiec ok 30 cm.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175C na 5 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec ok 90 min.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego jej wystygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy.
    Śmietanę przełożyć na bezę i udekorować czekoladą.

Porady

bezę można udekorować świeżymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Jajka Śmietana Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować