Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie.

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia.

Składniki:

  • 600g wędzonego łososia, plastry
    350g małych ziemniaczków
    150ml śmietany 36%
    80dag jarmużu
    2 jabłka
    2 łyżki masła
    125 ml soku jabłkowego
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, cukier, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
    Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
    Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.
    Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem.
    Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z jarmużu. Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować