Łosoś wędzony w woku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny łosoś wędzony domowym sposobem w woku w dymie z zielonej herbaty z owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 łyżki wody
    łyżka miodu
    łyżeczka soli morskiej
    płat łososia ze skórą

    3 łyżeczki liści herbaty z pigwą i granatem
    łyżeczka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś wędzony w woku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę mieszamy z miodem i solą, mieszanką nacieramy rybę. Odstawiamy na 10-15 minut by ryba przeszła smakiem. Folią aluminiową przykrywamy dno i boki woka, tak by folia wystawała kilka centymetrów. Na dno wsypujemy herbatę i cukier. Nad herbatą w woku umieszczamy natłuszczoną kratkę na której układamy łososia skórą do dołu. Przykrywamy wok pokrywką, podwijamy folię, i uszczelniamy naczynie. Podgrzewamy 4-6 min na mocnym ogniu, aż pojawi się gęsty dym. Zmniejszamy ogień i wędzimy przez 12-15 minut. Wyłączamy ogień, ale nie odkrywamy jeszcze przez około 15 minut by ryba jeszcze się dowędziła.

Porady

Możemy użyć dowolnej zielonej herbaty w liściach. Jeśli nie mamy woka możemy użyć do wędzenia pudełka po ciastkach. Na dno wsypujemy cukier i herbatę. Wkładamy kratkę lub metalową siatkę, aby znalazła się w połowie wysokości puszki. W pokrywce puszki robimy śrubokrętem kilka otworów. Rybę kładziemy na siatce. Przykrywamy puszkę i ustawiamy na palniku na 8-10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować